HSP; wat is het & wat is de link met trauma? 

14-09-2021

HSP, wat is het nu eigenlijk? HSP is een afkorting voor Hoog Sensitief Persoon. HSP is geen diagnose, maar een kwaliteitsvolle eigenschap. 

Voor mij betekent HSP zijn, gewoon enorm diep voelend zijn. Het is een aangeboren eigenschap. 

Een HSP'er verwerkt prikkels op diep niveau. Diepe voelers zijn ook vaak diepe denkers. 

Heel vaak zijn HSP'ers geboren in gezinnen waar veel trauma op te ruimen valt. Als een HSP'er wordt geboren in een gezin waarin hij niet erkend en begrepen wordt, zorgt dat voor een diep trauma. 

De HSP'er voelt meer dan de gemiddelde mens. Hij is gevoeliger voor energie├źn en verwerkt zaken op dieper niveau. 
Hij is enorm loyaal, plichtsbewust en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. 

Als de HSP'er niet door heeft dat hij dieper voelt dan de modale mens, kan dit traumatisch zijn. Hij probeert te verbinden met anderen en zoekt erkenning in zijn omgeving. Mensen die minder diep voelen, kunnen de HSP'er echter niet helemaal begrijpen tot op het niveau dat de HSP'er dat zou willen. Hij blijft achter met een diep gemis aan verbondenheid. 

Als gevolg van het ontbreken van de connectie met de buitenwereld, gaat de HSP'er zijn kwaliteiten gaan ontkennen. Hij probeert te leven zoals de 'anderen' dat doen, maar hij wordt er diep ongelukkig van. 

Dit trauma zorgt er voor dat de HSP'er zichzelf gaat ontkennen en in zijn hoofd gaat leven. Daar probeert hij niet-begrijpend controle te krijgen op zichzelf en zijn omgeving. Zijn eigen gevoelens en ervaringen probeert hij zo goed als mogelijk te onderdrukken. 

De transformatie begint, wanneer de HSP'er leest en hoort over 'HSP'. Hij ervaart een diep gevoel van erkenning en kan ruimte geven aan dat stuk in zichzelf. Vanaf nu gaat hij bewuster gaan verbinden met andere diepe voelers. 

Indien het trauma te diep is, gaat de HSP'er deze teksten lezen en voor zichzelf ontkennen dat dit op hem van toepassing is. Hij maakt zichzelf wijs dat hij zo geen diepe voeler is, of hij gaat er van uit dat die kenmerken bij iedereen zo zijn. 

Eens de HSP'er zijn eigenschap herkent, kan hij beginnen aan zijn helingsproces. Hij leert opnieuw te vertrouwen op de signalen van zijn lichaam en leert het inzetten als een talent. Voordien heeft deze gevoeligheid alleen nog maar in zijn nadeel gewerkt. Hij stootte op veel muren en onbegrip. Eens hij begrijpt dat hij een diepere voeler is, begrijpt hij plots waarom hij op zoveel onbegrip stootte. Hij leert hoe hij zijn gevoeligheid op de juiste manier kan omzetten en ziet voor de eerste keer dat dit een miskend talent is.

Een HSP'er is in staat om heel veel trauma aan te pakken. Zijn gevoeligheid zorgt ervoor dat hij ook trauma in de familielijn kan helen. Eens hij zich bewust geworden is van die taak, is de HSP'er in staat om diepe vredigheid te ervaren. De HSP'er is na het 'opkuisen' van zijn trauma een diep gelukkig mens met een enorme stabiliteit. De HSP'er kan op een dieper niveau dan de modale mens vredigheid ervaren. Hij weet wie hij is, hij weet wat hij dragen kan en vertrouwt op zijn voelen. 

Neem gerust contact op bij vragen of bedenkingen over dit thema.