Woorden

06-09-2020

Tijdens ons groeiproces tot volwassene ontwikkelen we heel wat patronen. We hebben ons klein gemaakt door opmerkingen die we kregen, we vinden dat we meer dit of dat moeten zijn om meer geliefd te worden,...
Op heden reageert het grootste deel van de bevolking nog steeds met woorden die ontstaan zijn uit reactiepatronen die we als kind ontwikkelden. Heel vaak passen we ons aan en gebruiken we woorden waarvan we denken dat we de ander daarmee gelukkig maken, in plaats van woorden te gebruiken die onze authentieke gevoelens zichtbaar maken.

Zo kreeg ik recent een heel boeiend patroon bij mezelf gespiegeld. In situaties waar ik me niet helemaal veilig voel, ga ik andere woorden gebruiken; woorden die mijn authentieke gevoelens niet verwoorden. Dit patroon ontstaat als je waarheid als kind steeds onderuit geveegd werd. Dan ga je iets anders zeggen dan wat je vanbinnen voelt, om je diepere gevoelens te beschermen. Als iemand je woorden dan onderuit veegt, dan raakt het je minder, want je hebt jezelf eigenlijk niet eens open gesteld. 

Dit patroon zorgt ervoor dat ik soms mensen op een dwaalspoor breng. Doordat ik mijn authentieke gevoelens niet altijd correct verwoord, voel ik me op sommige momenten heel erg onbegrepen. Het kan mensen enorm verwarren als ik plots andere woorden ga gebruiken en het zorgt ervoor dat ik me niet hoef te verbinden. Een stevig beschermingsmechanisme dus.

Het is zo'n boeiend fenomeen om te voelen wanneer iemands woorden vanuit een patroon voortkomen, of wanneer het woorden zijn vanuit iemands ware, authentieke zelf. 

Het valt me op hoe moeilijk het is om iemand compleet te begrijpen door middel van woorden. Patronen worden heel snel geactiveerd en ze kunnen heel verwarrend zijn. Vaak ligt achter iemands woorden een heel andere betekenis dan wat de ontvanger begrijpt. Elk woord heeft zijn frequentie en aan bijna elk woord hangt per individu ook een bepaalde lading. 

Het gebruik van één bepaald woord kan een patroon bij iemand activeren. Eén woord of één zin is daarvoor voldoende. De persoon die het triggerende woord uitgesproken heeft, heeft niets met de activatie van het patroon bij de ander te maken. Patronen worden instant geactiveerd, los van de intentie van de persoon die het uitsprak. 

Slechts een deel van de uitgesproken woorden komen van iemands ware zelf. Dan hoef je deze woorden helemaal niet te 'geloven', maar dan voel de manier waarop het uitgesproken wordt. Het lijkt van dieper te komen en het voelt heel erg kloppend. De specifieke woordkeuze is dan van ondergeschikt belang. Vaak worden de woorden heel traag en rustig uitgesproken. Iemands waarheid hoef je niet te 'geloven', je kan het vooral voelen/waarnemen/ervaren. 

Je kan niemand afdwingen om hem of haar te laten praten vanuit zijn authentieke zelf. Je kan het alleen vanzelf laten komen door je energie bij jezelf te houden en je eigen hart open te zetten, zonder verwachting; De focus van de andere weghouden zorgt dat hij zich vrij voelt in zijn doen en laten. Dat stelt de ander in de mogelijkheid om te praten vanuit zijn of haar authentieke zelf. Alleen in vrijheid krijgt het authentieke zelf de mogelijkheid om zichtbaar te worden.